همه چیز درباره انتخاب ال ای دی درایور مناسب
همه چیز درباره انتخاب ال ای دی درایور مناسب
ال ای دی درایور چیست؟
چرا ال ای دی درایور استفاده میشود؟
انواع ال ای دی درایور چیست؟
ملاکهای انتخاب ال ای دی درایور مناسب چیست؟
به طور کلی ال ای دی درایور وسیله ای است که ولتاژ و جریان مناسب ال ای دی جهت کار با بالاترین بازده نوری و بهترین شرایط دمایی را فراهم میکند که دو فاکتور اصلی در ال ای دی ها به به شمار میروند.
به عبارت دیگر دو ویژگی اساسی در ال ای دی ها عبارتند از: ۱- شدت نور بالا ۲- طول عمر مناسب
ال ای دی درایور ها با توجه به این دو ویژگی طراحی و در حال بهینه سازی هستند.
اگر بخواهیم کمی تخصصی تر به این موضوع بپردازیم باید نمودار ولتاژ-جریان ال ای دی را بررسی نماییم:
همانطور که میدانیم ال ای دی ها نوعی از دیود ها هستند که به صورت مستقیم (forward) راه اندازی میشوند. و هر ال ای دی با توجه به رنگ نور آن دارای ولتاژ مشخصه (Vf) منحصر به فردی میباشد.
ولتاژ مشخصه همان ولتاژ مورد نیاز ال ای دی جهت عملکرد بهینه است که این ولتاژ اگر کاهش یابد نور ال ای دی کاسته میشود و اگر افزایش یابد موجب آسیب رسیدن و سوختن ال ای دی میشود.
حال با توجه به نمودار ولتاژ جریان ال ای دی دو روش جهت درایو کردن ال ای دی وجود دارد:
۱- روشن کردن ال ای دی با ولتاژ ثابت
۲- روشن کردن ال ای دی با جریان ثابت
روش اول:
در روش اول یعنی روشی که ولتاژ ال ای دی را ثابت و مقید نگه داریم و جریان قابل تغییر باشد چه اتفاقی رخ میدهد؟
در این شرایط مثلا ولتاژ مشخصه ال ای دیVf=3v است و ما هم دقیقا ولتاژ ۳ ولت را به ال ای دی اعمال میکنیم و انتظار داریم تا ال ای دی در بهترین شرایط خود با نور بالا کار کند.
در این حالت ال ای دی روشن میشود و نور نسبتا مناسبی هم در چند لحظه اول ایجاد میکند ولی رفته رفته بعد از چند دقیقه ال ای دی شروع به گرم شدن میکند و چون ولتاژ را ما مقید به ۳ ولت نگه داشته ایم با توجه به نمودار دیود نقطه کار ال ای دی شروع به حرکت به سمت بالا یعنی به سمت جریان های بیشتر میکند.
این یعنی افزایش نور ال ای دی و دوباره گرم شدن هر چه بیشتر ال ای دی این روند گرم شدن و افزایش جریان اینقدر ادامه پیدا میکند که منجر به سوختن و نابودی ال ای دی میگردد.
به این چرخه فیدبک مثبت گفته میشود که باعث ناپایداری سیستم میشود.
روش دوم:
در روش دوم جریان ال ای دی را مقید به مقدار خاصی میکنیم ولی ولتاژ میتواند شناور باشد و در محدوده مشخصی کم و زیاد شود.
در این شرایط چون ولتاژ ال ای دی ثابت نشده است با گرم شدن ال ای دی چون جریان ثابت است نقطه کار ال ای دی شروع به حرکت به سمت چپ یعنی به سمت ولتاژ ها پایین تر میکند.
در این شرایط چون کمی از ولتاژ ال ای دی کاسته شده است نور ال ای دی کمی کاهش میابد و ال ای دی خنک میشود و سپس دوباره نور ال ای دی به حد طبیعی میرسد این چرخه آنقدر ادامه میابد تا تعادلی بین دما و ولتاژ ال ای دی ایجاد میشود و ال ای دی در بهترین شرایط از نظر بازده نوری و دما کار میکند.
به این چرخه فیدبک منفی گفته میشود که باعث پایداری سیستم میگردد.
پس نتیجه میگیریم که راه اندازی ال ای دی با جریان ثابت و ولتاژ شناور بهترین گزینه درایو ال ای دی است از این رو ال ای درایور های موجود در بازار از نوع جریان ثابت هستند.
دسته بندی ال ای دی درایور از نظر ولتاژ ورودی
ال ای دی درایور از نظر ولتاژ ورودی به دو دسته ورودی متناوب (AC) و ورودی مستقیم (DC) تبدیل میشوند. ولی دسته ورودی متناوب کاربرد بسیار بیشتری دارند چون قادر هستند از برق شهری استفاده نمایند و درایور های ورودی مستقیم بشتر جهت استفاده با باطری استفاده میشوند.
دسته بندی ال ای دی درایور از نظر درجه حفاظت عوامل محیطی
ال ای دی درایور ها به دو دسته ضد آب و معمولی تقسیم میشوند. ال ای دی درایورهای ضد آب در برابر عواملی مانند رطوبت و گرد و خاک از مقاومت خوبی برخودار هستند و در شرایط آب و هوایی نامساعد براحتی قابل استفاده هستند ولی ال ای دی درایورهای معمولی هیچ پوششی ندارند و جهت استفاده در داخل ساختمان و محیط های با شرایط آب و هوایی عادی قابل استفاده هستند.
دسته بندی ال ای دی درایور جریان خروجی
ال ای دی درایورهای رایج در بازار با توجه به جریان خروجی آنها به دو دسته ۳۰۰ میلی آمپر و جریان های بالاتر تقسیم بندی میشوند. دلیل مقدار ۳۰۰ میلی آمپر نیاز اکثر ال ای دی های پاور و SMD به این مقدار جریان است.
ولی ال ای دی های دیگری نیز وجود دارند که به جریان های بالاتری نیاز دارند مانند ال ای دی SMD پاور که به جریان هایی مانند ۶۰۰ میلی آمپر، ۹۰۰ میلی آمپر، ۱۵۰۰ میلی آمپر و ۳۰۰۰ میلی آمپر نیاز دارند.
نتیجه گیری
با توجه به مطالب بالا بهترین روش راه اندازی ال ای دی ها استفاده از ال ای دی درایورها با جریان ثابت میباشد. انتخاب صحیح ال ای دی درایور با توجه به مشخصات ال ای دی مورد نظر امکان پذیر و انتخاب نادرست آن باعث آسیب رسیدن به ال ای دی و سوختن آن میشود. ال ای دی های پاور ۱ وات معمولا با جریان ۳۰۰ میلی آمپر و ال ای دی های SMD پاور و COB با جریان های بالاتری راه اندازی میشوند.

ال ای دی های اس ام دی LED SMD چیست؟ انواع ال ای دی های اس ام دی LED SMD کدامند؟ ولتاژ و جریان ال ای دی های اس ام دی LED SMD چیست؟ مقدمه با توجه به پیشرفت های دنیای الکترونیک در بخش روشنایی ال ای دی های SMD یکی از دستاورد های مهم در سال های اخیر بوده است. ال ای دی […]

ال ای دی ها (LED) نوعی دیود هستند که عبور جریان الکتریکی از آنها باعث برانگیخته شدن و ایجاد نور در آنها میشود. پاور ال ای دی ها خانواده بزرگی از ال ای دی ها هستند که به منظور ایجاد نور با شدت بالا و استفاده در مصارف روشنایی بسیار پرکاربرد هستند. انواع پاور ال […]

ولتاژ و جریان ال ای دی ها با رنگ های مختلف همانطور که میدانیم ال ای دی ها با توجه به رنگ نور آنها دارای ولتاژ کاری (Vf) متفاوتی هستند. این نکته در ساخت تابلو های ال ای دی ثابت که نیاز به سری و موازی کردن تعداد زیادی ال ای دی داریم بسیار حائز اهمیت […]

تکنولوژی ساخت الایدی برای اولین بار در سال ۱۹۶۳ به جهان عرضه شد و اولین الایدی که از نوع DIP بود ساخته شد. امروزه انواع متنوعی از الایدیها در حال تولید هستند که از مهمترین آنها میتوان به الایدیهای COB و SMD و DIP و پاور ال ای دی (Power-LED) اشاره کرد. خانواده DIP-LED: الایدیهای DIP قدیمیترین نسل الایدیها هستند […]
سلام
یه تعمیرکار قدیمی هستم، اطلاعاتتون خیلی خیلی بدردم خورد.ممنون واسه جمع آوری این اطلاعات خوبتون.
هم فشرده بود و هم کاملا مفهومی
قیمتهای فروشگاه تون هم خیلی خوب هس.
درپناه حق محفوظ باشید
مهدی از مشهد
توضیحات خیلی مفیدی بود مهندس عالی ممنون از ازحماتتون
عالی و مفید سپاسگزارم
سلام وقتتون بخیر. اطلاعات خلاصه و مفیدی بود. ممنون از شما